In het Dorp:

Dat je in een kunstenaarsdorp genoeg galeries kunt bezoeken, spreekt haast voor zich! In de gezellige straatjes hebben zich in de loop der jaren een aantal galeriehouders gevestigd, die stuk voor stuk prachtige exposities aanbieden van kunstenaars uit binnen-en buitenland. Tijdens de Kunst10Daagse, jaarlijks in oktober, worden zelfs huiskamers en restaurants omgetoverd tot tijdelijke galerie om zoveel mogelijk kunstenaars de kans te geven hun schilderijen, beelden en sculpturen tentoon te tellen.

Beroemd aan het strand:

 

De Kerf is een kunstmatig aangelegde inham in de duinen tussen Bergen aan Zee en Schoorl. Ooit bedoeld om zeewater bij hoogtij de duinen in te laten stromen, zodat de zee het kalkrijke strandzand kon laten vermengen met het kalkarme duinzand. Resultaat is een prachtig stuk natuurgebied rijk aan organismes en vegetaties die ooit zeldzaam werden, maar nu in volle glorie tot bloei komen. Absoluut een wandeling waard! Loop vanaf Bergen aan Zee noordwaarts richting Schoorl, halverwege zie je De Kerf liggen.

Buiten Bergen:

In Bergen en omgeving genoeg te doen, maar het is ook een geweldige uitvalsbasis voor een dagtripje naar Alkmaar (op 5 km afstand), de gezellige kaasstad war je ook heerlijk kunt winkelen. Onze hoofdstad Amsterdam, is een 40 minuten-durend-autoritje hiervandaan, voor een bezoek aan bijvoorbeeld het Rijksmuseum of aan de Bloemenmarkt.